Sanasto

Kolekalsiferoli: D3-vitamiini, eläinperäinen, eristetty lampaalta kerityn villan rasvasta

Ergokalsiferoli: D2-vitamiini, kasviperäinen, eristetty hiivasta

7-dehydrokolesteroli (7-DHC): Ihon provitamiini D3, joka muuttuu auringon UV-säteilystä kolekalsiferoliksi

Kalsidioli (D3-vitamiini-25-OH): Aktiivisen D-vitamiinin esiaste, jota maksa muodostaa kolekalsiferolista. Kun mitataan veren seerumin D-vitamiinipitoisuutta, mitataan nimenomaan seerumin kalsidiolipitoisuus, sillä se kuvastaa parhaiten elimistön D-vitamiinivarastoja.

Kalsitrioli (D3-vitamiini-1,25-(OH)2): D3-vitamiinin eli kolekalsiferolin biologisesti vaikuttava aineenvaihduntatuote, jota munuaiset valmistavat kalsidiolista

Riisitauti: Lapsuusiän osteomalasia; engl. rickets, tulee sanasta wrick, taipua

Osteomalasia: Vaikea luun mineralisoitumisen häiriö, keskeisenä puutteellinen kalsifioituminen. Tuloksena mineralisoitumattoman luun osan (osteioidin) osuus lisääntynyt: osteioidikerros luutrabekkeleiden pinnalla on paksuuntunut. Seerumin 25(OH)D-vitamiinipitoisuus on tällöin pienempi kuin 20 nmol/l.

Osteoporoosi, luukato: lievän D-vitamiininpuutoksen aiheuttama häiriö, ominaista luuston sekä orgaanisen matriksin että kalsiumsuolojen kato. Luun mineraalistuminen ei ole häiriytynyt. Lievän osteoporoosin syntyä kiihdyttävän D-vitamiinipuutoksen raja-arvoksi määritellään 40 nmol/l.